Gold UP! Verslag

Inmiddels zijn alle deelnemers voor 2023 bekend:
 Klasse B1:    Klasse B2  
 Martina Nau  - Ayda Of Golden Spirit Hunters  Jan Dielemans   - Tribute To Tweedmouth Steady Girl 
 Gerben Arends  - Marlow v.d. Oosterhoeve  Rob Tervoort  - Apporteur Athos v.d. Gouden Werkers
 Jenny de Bruin  - Fancy Fiddle Of Eager Spirit  Sander de Graaf  - Alles Is Nu v.d. Loenense Hoeve
 Bianca Koreman  - Flow Of Happy Gold The Lion King  Martine Groefsema  - Copperlake Raika
 Gonnie van Dijken  - Fido Fidelity Of The Naughty Dogs  Marcel Ouwerkerk  - Highway van de Bleckinkhof
 Brenda Egberts-Smit   - Elza’s Memory Henter Olaf  Elise Eggen  - Flow Of Happy Gold The Bodyguard
 Wim van Loenen  - Verdwaal Met Mij v.d. Loenense Hoeve  Arwim Fritsche  - Ace Of Golden Spirit Hunters
 Yvonne Bergsma  - No Limits Of The Stony Fields  Aad van der Zanden  - Philgill's Skylar
 Carola van der Ven  - Fryske Jelte Of The Naughty Dogs  Jack Polderman De Jong  - Diego Passion Of Gold
 Nicole Kuik  - Bonny Lad Jaro Of Autumnlight  Tanja Blad  - De Zon Op v.d. Loenense Hoeve
 Ini Hagedoorn  - Anser Fabalis van Obergums Hand  Kees Ouwehand  - Delight Dice Of Jeronimo’s Point
     Hans van Barneveld  - Pure Dutch Passion Oliver Wood
  
Voor de kwalificering voorwaarden en het volledige reglement klik HIER.
 
Op zaterdag 4 november is voor de eerste keer de Gold UP! gehouden, een nieuwe finalewedstrijd voor de B1/B2 klasse. Ook voor deze klassen is er nu een mooie afsluiting van het wedstrijdseizoen. De allereerste Gold Up! vond plaats op Buitenplaats Kameryck, een mooi stukje polderlandschap in het Zuid-Hollandse Kamerik.
 
 
De deelnemers werden om 8.00 uur ontvangen en om 8.30 uur werd gestart met de presentatie van de proeven. Aansluitend was de loting voor de groepsindeling de groepsfoto’s gemaakt. Omstreeks 9.30 uur werd gestart met de wedstrijd.

(Klasse B1)

(Klasse B2)

De voorspellingen waren die dag niet heel geweldig maar in de ochtend was het gelukkig droog.

De deelnemers gingen vol goede moed op weg naar de eerste proeven. De organisatie (in handen van Gera Schuurmans, Elvira van Burken met ondersteuning van Gerard van den Heuvel) had een 4-tal pittige maar zeker haalbare en uitdagende proeven bedacht waar alle aspecten van de jacht wel aan bod kwamen.

Op proef 1 stond men op post. Er werd verteld dat links in de houtopslag nog een stuk “wild” lag van de vorige drift en dat aan de overkant nog wordt gejaagd. Net als men de hond wil inzetten weten de geweren aan de overkant twee “eenden” te schieten. Voor de B1 klasse is de volgorde van apporteren vrij, voor de B2 klasse moet het verloren geraakte stuk in de houtopslag eerst binnengebracht worden. Vele honden hadden hier toch moeite om de stukken wild over het watertje te vinden.

Op proef 2 trof men een drijfjachtje met 2 honden.  Aankomend op post zag je twee jagers. Om de “eenden” ‘op de wieken’ te krijgen wordt gevraagd richting jagers te lopen. Dit heeft effect en de jagers weten de “eenden” te raken. Voor de B1 klasse mochten de honden na ieder schot aan het werk, voor de B2 klasse moest gewacht worden tot de jacht afgeblazen was. Ook dit bleek toch best lastig maar ondanks dat kwamen de meeste apporten hier vandaag binnen.

 

Op proef 3 moesten de honden flink aan de bak in het water. Aankomend op post werd voor de B1 klasse verteld dat er een stuk “wild” verloren ligt aan de overkant. Ook hier is de jacht nog gaande en word er door het geweer links nog een “eend” geraakt die kickdood in het water valt. De hond wordt aan het werk gezet op de verloren eend en toen de hond terugkwam van het verloren apport, schoot het rechter geweer ook nog een “eend”, die net aan de overkant terechtkwam. Beide geschoten “eenden moesten daarna ok nog opgehaald worden. Voor de B2 lag de linker eend “blind” in het riet (links) en het stuk ‘wild” aan de overkant een stuk verderop op het land bij de silo waar de hond naartoe gedirigeerd moest worden. Ook hier was de rechte ‘eend” een verleiding terwijl de linker eerst binnen moest komen. Op deze proef deden alle honden zo hun best dat alle apporten hier binnen kwamen.

Op proef 4 was er een jacht op konijnen gaande voor beide klassen. Het eerste konijn was aangeschoten en moest als eerste opgehaald worden. Terwijl de hond het spoor volgt en het konijn vindt wordt een 2de konijn geschoten in het zicht van de hond. Als het eerste konijn netjes afgegeven was moest het 2de konijn opgehaald worden. Als de hond goed opgelet had wist de hond precies waar hij/zij zijn moest. Het derde apport lag verloren en mocht ook nog gezocht worden. Voor de B2 Klasse was de proef eender met het verschil dat de afstanden groter waren en de verleiding dichterbij. Hier hadden de meeste honden succes, een enkele hond kon een of meerdere van de apporten helaas niet vinden.   

In de loop van de dag werd het wee steeds slechter en halverwege de middag was het inmiddels nat, zeiknat. Ondanks de “verzopen” gezichten en druipende honden niets dan positieve geluiden en lachende gezichten. Rond 15.30 waren de laatste honden klaar en kon alles opgeruimd worden. Terwijl de punten verzameld en opgeteld worden stond er een heerlijk warm buffet klaar, vooraf soep voor iedereen en daarna een broodje warm vlees met frietjes. Terwijl iedereen zat te smullen werd de prijzen tafel uitgezet en de laatste certificaten en deelname bewijzen geprint.

Ron (voorzitter JPC) nam het woord en bedankte alle aanwezigen voor hun inzet vandaag, de keurmeesters en helpers werden naar voren gehaald en uitgebreid bedankt, want u weet zonder al deze mensen geen proef!!

En toen het spannende moment.... De nummers 1 gaan naar huis met de Gold UP! (wissel) trofee.

Per klasse konden 12 deelnemers zich kwalificeren. In de B1 deden er vandaag 11 mee en hadden 5 van de 11 alle apporten binnen gehaald, wat essentieel is voor het behalen van een certificaat.

1e Wim van Loenen - Verdwaal Met Mij v.d. Loenense Hoeve 356pnt 🏆

2e Nicole Kuik - Bonny Lad Jaro Of Autumnlight 339pnt

3e Gerben Arends - Marlow v.d. Oosterhoeve 332pnt

4e Bianca Koreman - Flow Of Happy Gold The Lion King 329pnt

5e Ini Hagedoorn - Anser Fabalis van Obergums Hand 317pnt

In de B2 klasse hadden 12 deelnemers gekwalificeerd en deden ook mee. Van de 12 hadden er 4 alle apporten binnen en daarmee ook een certificaat behaald.

1e Elise Eggen - Flow Of Happy Gold The Bodyguard 322pnt 🏆

2e Jack Polderman De Jong - Diego Passion Of Gold 311pnt

3e Hans van Barneveld - Pure Dutch Passion Oliver Wood 303pnt

4e Kees Ouwehand - Delight Dice Of Jeronimo’s Point 296pnt

Voor alle deelnemers die geen certificaat hadden behaald lag een deelname bewijs klaar als aandenken aan vandaag. Volledige uitslag is terug te vinden op onze uitslagen pagina.

De foto's zijn gemaakt door Fred Bekema en te zien op zijn Foto pagina.

Wij kijken terug op een mooie eerste Gold UP! En hopen volgend jaar op een mooie tweede editie!