Gold Cup 

111 Dummy

 Verslag 20ste Editie 2023:

Zaterdag 18 november was de dag van de 20ste Editie van de Gold Cup. De in 2003 bedachte finale wedstijd voor Golden retrievers vierde dit jaar het 20 jarige jubileum.

GC 2023 DSCF9357

In 2003 bedacht de toenmalige voorzitter van de JPC GRCN ,Hans Dijkgraaf, deze finale wedstrijd om de motivatie voor het werken met je golden retriever wat meer leven in te blazen, en dat is gelukt. vele voorjagers staan nu jaarlijks bij iedere wedstrijd weer te popelen om in te schrijven in de hoop deel te kunnen nemen aan een van de vele wedstijden die de JPC jaarlijks op diverse niveaus en diciplines organiseert. En nu, 20 jaar later, staan we aan de start van een jubileum editie die ook geleidt heeft tot de beslissing voor het organiseren van de God UP!, een finale wedstijd voor de klassen B1 en B2.  

Traditioneel werd er s morgens na de ontvangst een presentatie gehouden van de te verwachtten opdrachten voor de honden. De Gold Cup Commissie, bestaande uit John van Steen, Marcel Ouwerkerk en Wim van Loenen, hadden ook dit jaar weer een 4 tal uitdagende afwisselende proeven bedacht. Alle opdrachten zouden zo in de praktijk plaats kunnen vinden.GC 2023 DSCF9534

Na de ontvangst, presentatie en de loting om loopnummer volg eerst nog de groepsfoto  en daarna begon de wedstijd. Er waren twee proeven aan de boerderijzijde en twee op een terrein aan de andere kant van de spoorlijn. Het terrein voor de Gold Cup lag er dit jaar nogal sompig bij. Door de vele regenval van de afgelopen weken waren de landerijen rondom Rhenoy verzadigd van het water en ook vandaag was het weer niet veel beter. Een goed regenpak was vandaag een waardevol bezit zal ik maar zeggen. 

Op proef 1 was een jacht gaande waarbij er die ochtend al een eend op het land van de buurman gevallen was. Terwijl de jager uitlegt waar ongeveer de eend ligt weten de 2 andere jagers nog een fazant en een eend te strekken aangezien de eerste eend op buurterrein lag moest deze eerst binnen, dan de fazant en als laatste de gemarkeerde eend. Er moest hier toch we flink gewerkt worden door hond en voorjager maar de meeste hadden hier alles wel binnen.

Op proef 2 was er een gans gaan lopen nadat deze wel hagel gehad had maar niet genoeg om uitgeschakeld te zijn. De jager legt uit waar de gans ongeveer gevallen was en terwijl dat gebeurt kan een jager bij de plas nog een eend raken welke kick dood in de plas valt. Als de gans binnen is kan de eend gehaald worden en daarna werd nog een tweede eend die geschoten werd welke als laatste opgehaald diende te worden. In de ochtend ging deze proef bij de meeste deelnemers wel goed maar in de middag was de terrein omstandigheid zodanig dat het voor de honden te zwaar was om het ganzenspoor goed uit te lopen. Op een enkele hond na raakte de honden in de middag het spoor al snel kwijt helaas. GC 2023 DSCF9366

Proef 3 was een walk up waarbij de stabiliteit van hond en voorjager op de    proef gesteld werden.  Tijdens een drift kwam er een haas los waar een      schot op gelost kon worden. Omdat de drift doorging werden er ook een duif  en een kraai geschoten. In eerste instantie werd gedacht dat het schot op  het haas mis was maar al snel bleek het een loper en moest dus als eerste  binnen. Hier hadden weinig honden echt moeite maar de voorjager moest  hier vertrouwen op de hond omdat later zo bleek ook een van de twee  markeers was gaan lopen. Dit was voor de voorjager en de hond niet  zichtbaar omdat die bezig waren met de Haas. Gelukkig lieten de meeste  voorjagers de hond goed werken en kwamen het haas, de kraai en de duif  binnen zoals bedoeld.

Proef 4 stond in het teken van de verloren apporten. Tijdens een jacht waren er 3 stuks wild blijven liggen. 2 in de ruigte rechts en 1 stuk langs de slootkant links. Op deze proef konden de voorjagers alleen maar hopen dat de hond zijn neus goed ‘aan’  had staan en ook het hele gebied goed afzocht. Het stuk aan de slootkant was gezien door de jager en die kun u vertellen waar de hond ongeveer moest zijn om deze binnen te krijgen. Ook hier hadden de meeste honden ale stuks o tijd binnen. Een enkele had wat moeite om een van de stukken in de ruigte te vinden, deze lag dan ok dichterbij dan verwacht.

Ondanks het verschrikkelijke natte weer had iedereen het toch wel naar zijn/haar zijn gehad en waren de meeste voorjagers toch wel tevreden over het werk van de hond. Vandaag hadden 4 voorjagers het voor elkaar geregen om hun honden alle stuks wild binnen te laten brengen binnen de gestelde tijd. Nu was het nog even spannend wie van de 4 naar huis mocht met de wissel trofee, de Bronzen dummy. GC 2023 DSCF9904

Terwijl de punten opgeteld werden kwam de cateraar het buffet afleveren en voor de prijsuitreiking konden de aanwezigen lekker genieten van een heerlijk stamppot buffet. Nadat de magen gevuld waren en iedereen weer lekker opgewarmd was werd de prijsuitreiking ingeleid. Voor deze speciale jubileum editie was oprichter Hans Dijkgraaf gevraagd om als speciale gast aanwezig te zijn en de prijsuitreiking voor zijn rekening te nemen. Hans begon met een stukje historie, iets wat voor veel  nieuwe mensen eigenlijk niet zo bekend was. Na dit stukje gechiedenis werd de uiitslag bekend gemaakt:

  1. Edwin Blad - Private Dancer vd Loenense Hoeve - 333 pnt. 🏆
  2. Joep Brosky - Way Of The World v.d. Loenense Hoeve 323 pnt.
  3. Peter Roorda - Fit As A Fiddle v.d. Zarina Zarola - 315 pnt.
  4. Yvette Keij - You Make Loving Fun Of Eager Spirit – 293 pnt.

De eerste drie geplaatste deelnemers worden ook weer uitgenodigd voor de Champions Trophy, deze wordt in 2024 gehouden op 24 februari in Schijndel.GC 2023 DSCF9926

 

Traditioneel wordt tijdens de Gold Cup ook altijd bekend gemaakt wie de zilveren fazant gewonnen had voor dit jaar. De zilveren fazant is een wissel prijs voor de voorjager die met zijn/h hond in dat jaar het A diploma heeft behaald op een Clubdiplomadag (georganiseerd door de GRCN) met het hoogste aantal punten.

Dit jaar was de zilveren fazant voor Koos Maasbach met Renssor Keep in Touch, hij behaalde een A diploma met 97 punten op de Clubdiplomadag in Schijndel (febr. 2023).

GC 2023 DSCF9916  GC 2023 DSCF9918
Winnaar Zilveren Fazant 2023                                                                Winnaar Bronzen Dummy 2023
Koos Maasbach met Renssor Keep in Touch                                         Edwin Blad met Private Dancer vd Loenense Hoeve

(Geplaatste foto's op deze pagina zijn gemaakt door Gert Kaasschieter)